Tandstensborttagning

Tidsbokning via nätet

Ring telefonnummer & boka tid

Tandsten är förkalkade bakterier eller m.a.o. förkalkat plack. Den uppkommer i synnerhet på insidan av de nedre framtänderna samt på utsidan av de övre kindtänderna längst bak. På dessa områden ser tandstenen gul ut. I de mest problematiska fallen finns tandstenen på tändernas yta under tandköttet. I dessa fall är det svårt att själv upptäcka den. Tandköttet kan kännas ömt och blöda lätt.

Uppkomsten av tandsten är individuell men även den egna tandvården kan påverka den. Bildningen av tandsten påverkas av salivens sammansättning, munhygienen samt matvanorna. Ju större mineralhalt och basiskhet i saliven desto lättare är det att få tandsten. Sockerhaltig diet ökar bakteriemängden, placken, och bidrar till att mängden tandsten ökar. Effektiv hemvård rengör tänderna från plack och förebygger bildningen av tandsten.

Borttagning av tandsten samt rengöring av tandfickor är viktig för munnens hälsa. Tandsten orsakar tandköttsinflammation eller m.a.o. gingivit. Obehandlad tandköttsinflammation leder till sjukdom i stödjevävnaden eller m.a.o. parodontit, som till slut orsakar tandlossning. Tandstensborttagningen utförs med handinstrument eller med hjälp av ultraljud antingen av tandläkare eller av munhygienist. Ultraljudsapparaten har en liten vibrerande spets som sprutar vatten. För behandling av parodontit ansvarar en allmäntandläkare eller en på tandköttssjukdomar specialiserad specialtandläkare, s.k. parodontolog. I samband med tandstensborttagningen kan även kanter på gamla plomber med för mycket fyllnadsmaterial jämnas till. Efter tandstensborttagningen utförs ännu en professionell rengöring av tänderna, för att bland annat avlägsna missfärgningar. Till slut behandlas tänderna vid behov med fluor.

Uppkomsten av tandsten kan förebyggas genom noggrann hemvård. Tandhygienisten och tandläkaren informerar om de bästa hjälpmedlen för varje patient. Även hälsosam kost, användning av xylitolprodukter under några minuter efter måltid samt minskat småätande mellan måltiderna förebygger uppkomsten av tandsten.

Dela artikeln