Hammaskiven­poisto

Varaa aika netistä

Soita numeroon ja varaa aika

Hammaskivenpoisto

Hammaskivenpoisto ja ientaskujen puhdistus on suun terveydelle tärkeää. Hammaskivi ja plakki aiheuttavat ientulehdusta eli gingiviittiä. Hoitamattomana ientulehduksesta voi seurata kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, joka tuhoaa hampaiden kiinnitystä leukaluuhun, jolloin hampaissa voi ilmetä esimerkiksi liikkuvuutta. Parodontiitti on aikuisväestössä yleinen tulehdussairaus.  Hammaskivi poistetaan käsi-instrumentein ja ultraäänilaitteella joko hammaslääkärin tai suuhygienistin toimesta. Ultraäänilaitteessa on pieni värisevä metallikärki, josta tulee vettä ja pieniä ilmakuplia. Parodontiitin hoidosta vastaa yleishammaslääkäri tai iensairauksiin erikoistunut erikoishammaslääkäri eli parodontologi. Hammaskivenpoiston yhteydessä voidaan tasoittaa myös vanhojen paikkojen reunoja, jos paikka-ainetta on jäänyt liikaa hampaan ja paikan saumakohtiin. Hammaskivenpoiston lopuksi suoritetaan vielä ammattimainen hampaiden puhdistus esimerkiksi puhdistuspastalla tai jauhepuhdistimella värjäytymien poistamiseksi. Lopuksi hampaat fluorataan tarpeen mukaan.

Hammaskiven muodostuminen

Hammaskivi on kalkkeutunutta bakteerimassaa eli plakkia. Sitä esiintyy erityisesti alaetuhampaiden kielenpuoleisilla pinnoilla ja ylätakahampaiden poskenpuoleisilla pinnoilla. Ongelmallisemmissa tapauksissa hammaskiveä on hampaan pinnalla ikenen alla. Tällöin hammaskiveä voi olla vaikeaa havaita itse. Ikenet voivat kuitenkin tuntua aroilta ja vuotaa verta herkästi harjauksen aikana.

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, mutta siihen voi kuitenkin vaikuttaa omalla käytöksellään. Hammaskiven muodostumiseen vaikuttavat syljen koostumus, suuhygienia ja ruokavalio. Hammaskiveä muodostuu sitä helpommin, mitä suurempi syljen mineraalipitoisuus ja emäksisyys on. Sokeripitoinen ruokavalio lisää bakteerimassaa eli plakkia, jolloin hammaskiven määrä kasvaa. Huolellisella kotihoidolla voidaan vaikuttaa hammasplakin määrään.

Hammaskiven muodostumista voi itse ehkäistä huolellisella kotihoidolla. Suuhygienistimme ja hammaslääkärimme neuvovat juuri sinulle parhaat välineet hampaiden puhdistukseen. Myös terveellinen ruokavalio, ksylitolituotteiden nauttiminen viiden minuutin ajan ruokailun jälkeen ja napostelun vähentäminen ehkäisevät hammaskiven muodostumista.

Jaa artikkeli