Rengöring av tänderna

Tidsbokning via nätet

Ring telefonnummer & boka tid

Professionell rengöring av tänderna utförd av tandläkare eller av munhygienist får tänderna att se snygga ut samt kännas glatta. Efter tandstensborttagningen följer borttagning av missfärgningar och plack. Tänderna missfärgas av kaffe, te och rödvin. Övriga livsmedel som färgar tänderna är bland annat blåbär, vissa kryddor samt rödbeta.

Tandstensborttagningen sker med hjälp av ultraljud eller med handinstrument. Missfärgningar kan även avlägsnas med s.k. sodaputs, där soda, vatten och luft sprutas på de missfärgade tänderna som därmed rengörs. Även olika sorter av rengöringspasta kan användas.

Professionell tandrengöring avlägsnar bakterier även ur tandfickorna och på detta sätt befrämjas tandköttets hälsa. Minskad förekomst av plack förebygger även hål i tänderna, karies. Tandläkaren och munhygienisten informerar om de bästa hjälpmedlen för att även hemma kunna minimera mängden bakterier på tänderna.

Under tandreglering är det speciellt viktigt att ta väl hand om tändernas rengöring. Tandställningen ökar risken för plack på tänderna och kan därmed orsaka hål och tandköttsinflammationer.

Dela artikeln