Blekning av tänder

Tidsbokning via nätet

Ring telefonnummer & boka tid

Missfärgade och gula tänder kan bli ljusare genom tandblekning. En del människor har av naturen en gulare eller gråare färg på sina tänder. Tänderna mörknar även ofta med stigande ålder. På tänderna kan även finnas ytliga missfärgningar orsakade av kaffe, te, rödvin, blåbär, snus och rökning. Dessa missfärgningar kan oftast rengöras professionellt av munhygienist eller tandläkare. Efter rengöringen ger blekningen en naturligt ljus ton till tänderna men ibland kan även endast en rengöring vara tillräcklig för att få ett bländande leende.

Boka tid till tandblekning via nätet.

Innan en tandblekning

Innan en tandblekning bör hela munnen undersökas och tänder och tandkött omskötas. Eventuella kariesangripna tänder bör lagas, inflammerat tandkött behandlas och tandsten och missfärgningar bör avlägsnas. Viktigt att komma ihåg är att plomber, kronor och laminat inte blir blekta. Tandblekning rekommenderas inte för gravida och ammande.

Tandblekning på mottagningen

På vår mottagning använder vi den skonsamma och effektiva BlancOne-tandblekningsmetoden. Med BlancOne-produkter är tandblekningen även snabbare än med motsvarande produkter p.g.a. att behandlingen inte kräver skydd för tandköttet samt att själva verkningtiden är kort. Denna tandblekningsmetod kräver endast ett besök på mottagningen och utförs av tandhygienisten. Slutresultatet och hållbarheten beror på valet av de tre olika blekningsmetoderna:

Ett klarare leende (BlancOne Click)

Pris 59 euro

Denna tandblekningsmetod är avsedd för att ge ett klarare leende och kan, om man så vill, göras efter varje gång munhygienisten rengjort tänderna. Behandlingen är snabb eftersom blekningsmedlet verkar på tandytorna under endast 10 minuter. Med denna metod är blekningsgraden 4 – 5 grader och håller i ca 3 – 4 månader. Behandlingen kan upprepas med 3 – 6 månaders mellanrum.

Effektiv tandblekning (BlancOne Touch)

Pris 169 euro

Med denna metod får man ett mera hållbart resultat på upp till 1 år. Blekningsmedlet verkar på tandytorna 3 x 8 minuter och hela behandlingen räknas ta ungefär en timme. Vanligast är att tänderna bleks 6 – 7 grader. Behandlingen kan upprepas med ett års mellanrum och resultatet kan upprätthållas genom att kombinera behandlingen med blekning hemma.

Ultrablekning (BlancOne Ultra)

Pris 299 euro

Med denna behandling uppnås det mest långvariga sluresultatet, upp till två år. Med ultrablekningsmetoden uppnås även det mest blekta slutresultatet med en blekningsgrad på t.o.m. 10 grader. Denna metod motsvarar resultatet som uppnås med blekning hemma. Ultrablekning är den enda metoden som kräver skydd av tandköttet. Verkningstiden på tandytorna är 3 x 4 min.

Mat- och dryckesvanor påverkar tandblekningens hållbarhet. Med tiden mörknar tänderna av t.ex. kaffe, rödvin och rökning.

Blekning av tänder hemma

För tandblekning hemma rekommenderas individuella skenor tillverkade efter avtryck av dina tänder. Individuella skenor är täta och säkra att använda eftersom blekningsmedlet hålls kvar i skenorna och man undviker att få medlet på tandköttet. De individuella skenorna kan vid behov användas flera gånger.

Det finns även standardvarianter av skenor som passar alla men dessa skenor kan vara svåra att få helt täta, vilket kan orsaka att blekningsmedel sipprar ut på tandköttet med problem som sveda och ljusa fläckar på tandköttet som följd.

Blekning hemma pågår under en till två veckor tills man uppnått önskat resultat. Under behandlingen och direkt efter är det rekommenderat att man undviker syrliga maträtter och drycker samt sådant som kan missfärga tänderna. Även tobaksrökning och användning av snus bör undvikas. Genom tandblekning hemma upprätthåller man även blekning som gjorts på mottagningen. Tandblekning hemma, med hjälp av produkter rekommenderade av oss, är ett tryggt alternativ.

Tandblekningen hemma kan göras antingen på dagtid eller under natten, beroende på vad som passar bäst. Val av blekningsmedel bestäms även av detta. Opalescence som innehåller 10-16% karbamidperoxid passar bäst att använda under natten. För blekning dagtid kan antingen Opalescence gel med 6% karbamidperoxid (användningstid 2h/dygn) eller Opalescence med 16% karbamidoxid (användning 4-5h/dygn) användas. För känsliga tänder rekommenderas karbamidperoxidprodukter.

Priser för tandblekning hemma

Individuella blekningsskenor      95 €

Blekningsgele´      19,5€/spruta (räcker till en veckas blekning)

Opalescence Go 6% standardskenor 10 st      95€

Ämnen som används vid tandblekning

Vid tandblekning hemma används 6 – 16 karbamid- eller väteperoxidpreparat. Opalescence- samt Whiteness Perfect -produkterna, som används vid blekning hemma, innehåller karbamidperoxid, fluor, kaliumnitrat och minst 20% vatten. Whiteness Perfect är marknadsledande i Brasilien och har redan använts av över 8 miljoner personer. Opalescence, som tillverkas i USA, är det mest sålda samt mest forskade blekningsmedlet.

Den kemiska reaktionen som sker vid tandblekning kräver vätska och tack vare den stora mängden vatten i blekningsmedlet minskar åverkan på emaljen. Ju mer vatten desto snabbare sker även blekningsprocessen. Den lilla mängden vätska i saliven är inte tillräcklig och emaljen torkar ut om blekningsmedlet inte innehåller tillräckligt med vatten. På vår mottagning använder vi inte UV-strålning på grund av uttorkningsrisken i samband med tandblekning. Fluoren i blekningsmedlet stärker tänderna och minskar sensibiliteten. Även kaliumnitratet motverkar ilningar under blekningsprocessen. Blekningsprodukterna är pH neutrala. Lågt pH innebär högre syrahalt. En hög syrahalt fräter på tänderna och är en av de största orsakerna till ilningar i tänderna.Även vid tandblekning på mottagningen använder vi Opalescence- och Whiteness Perfect -produkter. Styrkan i dessa produkter är 35 – 40.

Vid användning hemma utan goda instruktioner kan peroxiderna skada emalj och tandkött.

Efter en tandblekning

Efter en tandblekning kan en del personer känna ilningar för varmt och kallt under några dagar. Mat och dryck bör undvikas direkt efter behandlingen. Att dricka vatten är tillåtet. Under de två följande dygnen bör man inte äta eller dricka sura eller färgande livsmedel (t.ex. kaffe, te, rödvin, coladrycker, blåbär, curry, soja, citrusfrukter). Rökning och användning av snus är ej heller tillåtet under denna tid. Under en vecka efter blekningen bör man även se upp med kemikaliska tandvårdsprodukter som kan färga tänderna. Tandhygienisten och tandläkaren kan ge råd angående detta. En tid efter en tandblekning är det rekommenderat, att man använder en tandkräm som är avsedd för ilande tänder och som innehåller tillräckligt med fluor som stärker och vårdar emaljen.

Dela artikeln