Bettstörningar

Tidsbokning via nätet

Ring telefonnummer & boka tid

Bettproblem är ofta lindriga och kräver inte alltid behandling. En tandläkarkontroll av patientens symtom kan påvisa om problemet härrör sig från bettmusklerna, käkmusklerna eller bägge. Symtomen kan vara huvudvärk, öronvärk, smärta i ansikte, smärta i nacke och axlar, knakande och stela käkleder, problem med rörligheten i nedre käken samt lossnade bitar ur tänder och plomber.

Kvinnor har mera problem med bettet än männen. Orsaken kan vara gnisslande av tänder (bruxism), kraftig tandpressning, felställning av tänder eller skador i ansikte och käkområde. Även vissa allmänna sjukdomar, t.ex. reumasjukdomar, kan orsaka bettstörningar. Stress och andra psykiska orsaker kan ha betydelse för uppkomsten av bettstörningar.

Behandlingen påbörjas oftast med en bettskena, som får bettmusklerna att slappna av och som skyddar tänderna mot nötningen orsakad av att man gnisslar tänder. En individuell skena tillverkas oftast till övre käken. Skenan används på natten och den är lätt att vänja sig vid. Bettstörningar kan även behandlas med  tandreglering, olika proteslösningar samt fysioterapi.

Dela artikeln