Avtagbar tandställning

Tidsbokning via nätet

Ring telefonnummer & boka tid

Avtagbara tandställningar används för tandreglering hos barn ofta redan i ett tidigt skede under bettutvecklingen. Hos många inleds behandlingen redan i ungefär fem års ålder. Tandreglering i tidiga år görs med avtagbara tandställningar. Med hjälp av behandlingen kan de permanenta tänderna eruptera i rätt position. När tandställningen används regelbundet kan man förebygga att bettavvikelsen förvärras och till och med undvika en mer omfattande tandregleringsbehandling.

Med den avtagbara tandställningen påverkas tändernas position och käkens tillväxt. Med hjälp av den avtagbara tandställningen försöker man också minska eventuell sugning av fingrarna, kinderna eller läpparna, vilket är skadligt, då alla dessa påverkar utvecklingen av tändernas position på ett ofördelaktigt sätt.

Tänderna kan i början av behandlingen kännas ömma, men detta lindras efter den första tiden när den avtagbara tandställningen används regelbundet i enlighet med anvisningarna.

Behandlingens längd är individuell och på detta inverkar utgångssituationen och den individuella responsen på behandlingen. Tandställningen används oftast 2–5 år, ibland ända tills barnet är i 15-årsåldern, till dess att alla permanenta tänder har kommit

Behandlingens framåtskridande och tandställningen kontrolleras hos tandläkaren med 3–6 månaders mellanrum.

Den avtagbara tandställningen används i huvudsak på nätterna, till skillnad mot en fast tandställning som limmas fast på tänderna. I början av behandlingen är det bra att använda tandställningen så mycket som möjligt även under dagtid, så att man vänjer sig och användningen på nätterna lyckas. När tandställningen hålls kvar i munnen under nätterna, kan man oftast sluta använda den under dagarna.

Den avtagbara tandställningen sköljs och borstas noga varje morgon under varmt vatten och läggs i en förvaringsburk för dagen. Då och då kan man rengöra den avtagbara tandställningen genom att lägga den en kort stund i kokande vatten. Förvara den avtagbara tandställningen i förvaringsburken och se till att hundar och katter inte kommer åt den.

Boka en tid för ditt barn för en kostnadsfri bedömning via vår tidsbokningskalender och be om mer information.

Dela artikeln