Suukirurgia

Varaa aika netistä

Soita numeroon ja varaa aika

Hammaskirurgia eli suu- ja leukakirurgia on sekä hammaslääketieteen että lääketieteen erikoisala. Yleisimmät suukirurgiset toimenpiteet ovat implanttileikkaukset, vaikeat hampaiden poistot, juurenpään tulehduksen leikkaukset ja koepalan otto limakalvomuutoksesta. Suukirurgialla voidaan hoitaa myös leukojen epäsuhtaa oikomishoidon yhteydessä, leukanivelten kiputiloja ja uniapneaa, jos kyseessä on poikkeavuus leukojen rakenteessa.

Juurenpään tulehduksen leikkaus eli resektio

Hampaan juurenpään leikkaus tarvitaan, kun juurihoidolla ei ole saatu hoidettua tulehdusta tai juurihoito ei ole jostain syystä mahdollinen. Jos hampaan juurikanavaan on kruunutuksen tai paikkauksen yhteydessä laitettu nasta tai juurikanavaruuvi ja uusintajuurihoito ei ole mahdollinen, on tehtävä juurenpään leikkaus. Juurikanavat voivat myös olla luutuneet umpeen, jolloin hammasta ei voida juurihoitaa. Juurihoito on kuitenkin aina ensisijainen hoito ja resektio tehdään vain silloin, kun juurihoito ei onnistu. Nykyään yhä useammin huonokuntoiset ja ongelmalliset hampaat poistetaan ja tarvittaessa turvaudutaan implanttiin.

Koepalan otto suun limakalvolta

Suun limakalvolta otetaan koepala, jos hammaslääkäri huomaa limakalvolla normaalista poikkeavan muutoksen, joka ei parane tietyssä ajassa. Koepala leikataan limakalvolta paikallispuudutuksessa ja lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Haava suljetaan ompeleilla.

Jaa artikkeli