Juurihoito joudutaan tekemään, jos reikä ulottuu hampaan ytimeen, hammasydin eli pulpa on vaurioitunut tapaturmassa tai hammas on murtunut purentarasituksessa. Joskus tervekin hammas joudutaan juurihoitamaan, jotta saataisiin lisäkiinnitystä paikkaa tai kruunua varten.
Yleisimmin juurihoidon syynä on syvälle edennyt reikä, jonka kautta bakteerit ovat päässeet hammasytimeen. Bakteerit voivat levitä juurten kärkien kautta ympäröivään leukaluuhun ja aiheuttaa myös leukaluussa tulehduksen. Tämä näkyy röntgenkuvassa kirkastumana. Hoitamattomana tilanne voi kehittyä vakavaksi. Yleensä juurihoidettavassa hampaassa esiintyy hammassärkyä ja jomottelua.
Juurihoidon aloitus perustuu hammaslääkärin tutkimukseen. Alueelta otetaan aina röntgenkuva ennen juurihoitoa. Hammas puudutetaan, jos kyseessä on elävä tai osittain elävä hammas. Tämän jälkeen hammasta porataan siten, että juurikanavan tai -kanavien suuaukot saadaan riittävästi näkyviin hampaan sisällä. Myös mahdollinen vanha paikka poistetaan kokonaan ja tarvittaessa hampaaseen rakennetaan reunat muovista. Hampaan ympärille viritetään Kofferdamiksi kutsuttu silikoniarkki, joka estää syljessä olevien bakteerien siirtymisen avatun hampaan sisälle. Samalla estetään juurihoidossa käytettyjen huuhteluaineiden valumista suuonteloon. Kanavat puhdistetaan ja laajennetaan pienillä viiloilla käsin ja koneellisesti välillä kanavia huuhdellen. Useimmiten kanaviin jätetään joksikin aikaa lääke, joka tuhoaa bakteereita. Puhdistettu ja ontto juuri tai juuret täytetään lopuksi juurentäyteaineella. Lopuksi otetaan röntgenkuva, jossa nähdään että juurentäyte on riittävän tiivis ja ulottuu koko juuren alueelle. Juurihoito vaatii yleensä 2-4 hoitokäyntiä. Juurihoidetun hampaan juuria seurataan röntgenkuvin jatkossakin. Juurihoidetulle hampaalle suositellaan useimmissa tapauksissa kruunutusta.
Erityisen hankalissa juurihoidoissa hampaan juuret ovat käyrät tai erittäin kapeat. Joskus juurikanavat ovat luutuneet osittain tai kokonaan umpeen. Tällöin tavanomaisella juurihoidolla ei aina saada toivottua tulosta. Hampaaseen tehdään näissä tapauksissa resektio eli juurenpään leikkaus, jolloin hampaan juuren kärki ja ympäröivä tulehduskudos poistetaan leikkauksellisesti. Toimenpide ei sovi kuitenkaan kaikille hampaille, ja joskus tällainen hammas joudutaan poistamaan. Juurihoitoa tekevät yleishammaslääkärit ja juurihoitoon erikoistuneet hammaslääkärit eli endodontit.
Juurihoidon ennaltaehkäisy onnistuu ehkäisemällä reikiintymistä tehokkaalla kotihoidolla, terveellisellä ruokavaliolla ja napostelun vähentämisellä. Myös yksilöllisesti suunnitelluin aikavälein tapahtuva suun tutkimus on tärkeää. Narskuttelijat tai hampaita tiukasti yhteen purevat voivat suojata hampaitaan purentakiskoilla. Kontaktilajeja harrastavien kannattaa aina käyttää hammassuojia.
KURTENIA HAMMASLÄÄKÄRIT
Hovioikeudenpuistikko 11 A 2, 65100 Vaasa