Hampaiden paikkaus

Varaa aika netistä

Soita numeroon ja varaa aika

Hampaiden paikkaus

Hampaiden paikkaus on yleisin hammaslääkärin suorittama toimenpide. Kun hampaasta on löytynyt paikattava reikä tai hammas on lohjennut, hampaan korjaus tapahtuu paikkaamalla. Hampaan paikkaamisessa käytetään eri materiaaleja, joista tavallisimmat täyteaineet ovat muovi ja keramia eli posliini. Hammaslääkärisi suosittelee sinulle tapauskohtaisesti parasta vaihtoehtoa.

Muovipaikkaa käytetään, kun reikä tai lohkeama ei ulotu kovin laajalle. Muovitäytteen etuna on sen edullisuus verrattuna esim. keramiaan. Hampaan korjaaminen muovitäytteellä saadaan valmiiksi yhdellä hoitokäynnillä. Hammaslääkäri valitsee väriskaalasta juuri sinun hampaasi värisen muovin.

Keraaminen paikka vs. muovipaikka

Keraaminen paikka on kestävämpi ja esteettisempi materiaali kuin muovi. Keraamisen täytteen alkukustannukset ovat korkeammat kuin muovitäytteen, mutta keraamista täytettä ei tarvitse uusia yhtä usein. Täytteen valmistaminen vaatii yleensä kaksi hoitokäyntiä.

Keraaminen Cerec-paikka

Keraamisia täytteitä voidaan valmistaa vastaanotolla CAD/CAM-tekniikalla. Tämä tekniikka vaatii uusimman laitteiston. CAD/CAM-tekniikkaa käytettäessä perinteistä jäljennöstä ei tarvitse ottaa. Hampaisto skannataan ja tallennetaan tietokoneohjelmaan. Ohjelman avulla jyrsin valmistaa keraamisen täytteen. Täyte viimeistellään ja kiinnitetään hampaalle. Esimerkiksi Cerec-paikat valmistetaan CAD/CAM-tekniikalla. Vastaanotollamme näihin töihin on erikoistunut hammaslääkäri Sven Holmlund. Voit varata ajan hänelle nettiajanvaruksesta tai soittamalla.

Muovitäytteen valmistuksen tavallisimmat vaiheet:

  1. Karies poistetaan ja hampaan reunat tasoitetaan.
  2. Tarvittaessa hampaan ympärille tai hampaiden väliin laitetaan nauha, jonka avulla paikka saadaan oikean muotoiseksi. Samalla hammas suojataan kosteudelta.
  3. Paikattava alue käsitellään tarkoitukseen sopivalla hapolla, jotta paikka kiinnittyy hampaaseen paremmin.
  4. Happo huuhdellaan pois. Alue käsitellään sidosaineella ja kovetetaan UV-valolla. Sidosaine sidostaa muovitäytteen kiinni hapolla esikäsitellyn hampaan pinnalle.
  5. Paikattava alue täytetään muovimateriaalilla kerroksittain välillä UV-valolla kovettaen.
  6. Kovetettu paikka hiotaan ja kiillotetaan. Lopuksi tarkistetaan, että paikka sopii purentaan.

Keraamisen paikan valmistuksen tavallisimmat vaiheet:

  1. Karieksen poiston jälkeen hammas muotoillaan keraamista täytettä varten.
  2. Sekä ylä- että alahampaista otetaan jäljennös. Jäljennöksistä tehdään kipsimallit, johon hammasteknikko valmistaa keraamisen täytteen.
  3. Seuraavalla käynnillä hammaslääkäri tarkistaa keraamisen täytteen istuvuuden ja värin, jonka jälkeen täyte kiinnitetään hampaaseen.

Väliaikainen paikka

Väliaikaisia paikkoja tarvitaan ensiapukäyntien yhteydessä, juurihoitokäyntien välillä tai valmistettaessa keraamisia täytteitä. Näiden täytteiden tekeminen ja purkaminen on yleensä nopeaa. Tilapäisiä paikkoja ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön, koska näiden paikkojen saumatiiviys ja kestävyys purennassa ei ole yhtä hyvä kuin lopullisten täytteiden. Apteekista voi ostaa väliaikaista paikkamateriaalia, jota voi itse laittaa ensiavuksi terävästi lohjenneen paikan tai hampaan päälle.

Jaa artikkeli