Huonokuntoinen hammas poistetaan aina, kun se on terveysriski, eikä sitä voida tai kannata hoitaa kuntoon. Hampaan poiston syynä voi olla esimerkiksi syvä ikenen alle ulottuva karies, pitkälle edennyt kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, laajalle leukaluuhun levinnyt juuritulehdus tai tapaturma. Joskus hammas poistetaan oikomishoidon tai proteettisen hoidon yhteydessä. Jos hampaassa on tulehdus eikä sitä voida hoitaa, suoritetaan hampaan poisto ennen vaativia leikkauksia tai laajoja hoitoja.
Aina ennen hampaan poistoa hammaslääkäri kysyy potilaan mahdolliset lääkitykset, tutkii alueen ja katsoo röntgenkuvan. Hammas puudutetaan ja hampaaseen kiinnittynyt ien irrotetaan. Näkyvissä oleva yksijuurinen hammas poistetaan yleensä vivulla ja pihdeillä. Monijuurinen hammas poistetaan usein pilkkomalla se poralla osiin ja poistamalla juuret yksitellen. Jos hammas on piilossa ikenen ja leukaluun sisällä tai muuten hankalasti poistettavissa, joudutaan poisto suorittamaan leikkauksellisesti. Hyvin usein viisaudenhampaat kuuluvat tähän ryhmään.
Poistettu hammas korvataan yleisimmin nykyään implantilla eli keinojuurella. Myös naapurihampaisiin tuetut kiinteät sillat, joita ei voi itse irrottaa, tulevat joskus kyseeseen. Irtoproteeseja käytetään, jos useampi hammas puuttuu. Poistettu hammas korvataan, kun hammas on tärkeä purennallisista tai esteettisistä syistä.
KURTENIA HAMMASLÄÄKÄRIT
Hovioikeudenpuistikko 11 A 2, 65100 Vaasa