Hammastarkastus on oikeastaan harhaanjohtava termi. Nykyään puhutaan suun terveyden tutkimisesta, koska hammaslääkäri tutkii koko suun terveydentilan, ei pelkästään hampaita. Tutkimuksessa käydään läpi hampaiden reikiintyminen, minkä asteista reikiintymistä esiintyy ja tarvitaanko hampaan paikkaamista vai riittääkö tehostettu kotihoito. Lisäksi hammaslääkäri tutkii ikenet ja ientulehduksen asteen mittaamalla ienverenvuotoa ja ientaskujen syvyyttä. Käyntiin kuuluu myös purennan ja limakalvojen tutkiminen sekä leukanivelten toiminnan ja purentalihasten tutkiminen. Tutkimuksen perusteella tehdään hoitosuunnitelma ja kustannusarvio hoidosta.
Tutkimuksen yhteydessä päätetään, otetaanko suun alueelta röntgenkuvia. Röntgenkuvista voidaan havaita piileviä tulehduksia esim. paikkojen alla ja leukaluussa, vaikka oireita ei esiintyisikään. Säännöllisesti otetuista kuvista pystytään myös havainnoimaan, mihin suuntaan suun terveys on kehittymässä.
Suun tutkiminen säännöllisesti kannattaa. Pitkillä hoitosuhteilla saavutetaan parhaat hoitotulokset ja pienemmät kustannukset. Hammaslääkäri määrittelee sinulle yksilöllisen aikavälin, jolloin sinun olisi syytä tulla vastaanotolle. Sovittu tutkimuksen aikaväli voi muuttua vuosien varrella terveydentilassa tai suun kotihoidossa tapahtuvien muutosten vuoksi. Tutkimuksissa kannattaa käydä, vaikka et tuntisikaan hammaskipua tai muita oireita. Hoitamattomat infektiot voivat aiheuttaa vakavia ongelmia kaikenikäisille. Suusairauksien parasta ennaltaehkäisyä on hyvä kotihoito, napostelun vähentäminen ja säännölliset tutkimukset.
KURTENIA HAMMASLÄÄKÄRIT
Hovioikeudenpuistikko 11 A 2, 65100 Vaasa