Hammasimplantti eli keinojuuri on nykyään tavallisin ja yleisin tapa korvata puuttuva hammas, ja sen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Implanteilla voidaan korvata joko yksi tai useampi puuttuva hammas, riippuen henkilön tarpeista ja suun terveydentilasta. Implantti koostuu luun sisälle istutettavasta kestävästä titaaniruuvista, joka muodostaa hampaan juuriosan. Tämä ruuvi on suunniteltu istumaan tiukasti leukaluuhun ja sen päälle kiinnitetään hampaan näkyvä osa, eli kruunu, joka on esteettisesti miellyttävä ja toiminnallisesti tehokas. Nastahammas puolestaan tarkoittaa olemassa olevaan juureen kiinnitettyä kruunua, joka tarjoaa vaihtoehdon niille, joilla on vielä luonnollinen juuri. Implantti tuntuu suussa samalta kuin oikea hammas, minkä vuoksi monelle se on miellyttävin, käytännöllisin ja paras tapa saada uusi hammas puuttuvan tilalle. Lisäksi erilaisilla implanttirakenteilla saadaan myös huonosti pysyvät irtoproteesit kiinnittymään paremmin paikalleen, parantaen käyttäjän elämänlaatua ja toimintakykyä arjessa merkittävästi. Tällaiset hoitovaihtoehdot mahdollistavat sen, että ihmiset voivat syödä, puhua ja hymyillä luottamuksen kanssa ilman huolta proteesien liikkumisesta tai epämukavuudesta.
Ennen hammasimplantti hoitoon ryhtymistä on suu tutkittava, röntgenkuvattava ja tulehdukset hoidettava. Lisäksi arvioidaan implanttihoidon soveltuvuus tilanteeseen. Hampaat jäljennetään implanttihoidon suunnittelua varten. Implantoinnin suorittaa suukirurgi tai implanttihoitoon perehtynyt hammaslääkäri. Leukaluuhun porataan sopivan kokoinen reikä ja kierteet, johon hammasimplantti ruuvi kierretään. Joskus leukaluuta on implantoitavalla alueella liian vähän. Tällöin implantin ympärille lisätään yleensä keinoluuta. Hammasimplantin annetaan luutua yleensä 2-3 kuukautta, tarvittaessa kauemminkin. Paranemisvaiheen jälkeen aloitetaan kruunun, sillan tai irrotettavan proteesin valmistus ottamalla tarvittavat jäljennökset. Implanttihoito vaatii tämän jälkeen vielä muutaman käyntikerran. Uudet implanttihampaat vaativat yhtä huolellista kotihoitoa ja säännöllistä hammaslääkärin suorittamaa tutkimusta kuin muutkin hampaat. Suuhygienistimme ohjeistaa kruunun asettamisen jälkeen juuri Sinulle sopivat välineet ja tavat implantin puhdistamiseen. Käytämme hoidossa Straumannin implantteja. Voit lukea lisää hammaslääkäriltä usein kysytyistä kysymyksistä tästä linkistä.
Implanttihoito sopii lähes kaikille aikuisille. Lapsille ja nuorille implantointia suositellaan vasta, kun leukojen kasvu on pysähtynyt. Leukojen kasvu myötäilee pituuskasvua. Hoitamattomat suun alueen tulehdukset ovat este implantoinnille. Myös tietyt sairaudet, kuten epätasapainossa oleva diabetes ja osteoporoosilääkkeet voivat olla este implantoinnille. Tupakointi heikentää implantin luutumista ja voi vaikuttaa implantin pysyvyyteen.
KURTENIA HAMMASLÄÄKÄRIT
Hovioikeudenpuistikko 11 A 2, 65100 Vaasa