Purennanohjain lapsille

Purennanohjain on käytössä oikomishoidossa lapsille yleensä purennankehityksen varhaisessa vaiheessa. Hoito on hyvä aloittaa lapsena jo noin 5 vuoden iässä. Silloin pysyvät hampaat puhkeavat oikeaan asentoon. Ohjaimen tunnollisella käytöllä voidaan ehkäistä pahemman purentavirheen kehittyminen ja jopa välttyä isommalta oikomishoidolta.

Purennanohjaimella vaikutetaan hampaiden asentoihin ja leukojen kasvuun. Sillä pyritään poistamaan myös sormien, kielen tai huulen purennalle haitallisia tapoja ja siten normalisoimaan hampaiden asentoja.

Aluksi hampaisiin voi tulla arkuutta, mutta tämä menee alkuvaiheen jälkeen ohi, kun purennanohjain on ahkerassa käytössä.

Hoidon kesto on yksilöllinen riippuen alkuperäisestä tilanteesta ja vasteesta hoidolle. Useimmiten kojetta käytetään n. 2-5 vuotta, joskus jopa 15 ikävuoteen asti, kunnes kaikki pysyvät hampaat ovat puhjenneet.

Koje kontrolloidaan hammaslääkärillä 3-6 kk välein.

Oikomislaitetta käytetään pääasiassa öisin. Hoidon alussa kojetta kannattaa käyttää myös päivisin niin paljon kuin mahdollista, jotta yöpito alkaa sujua. Kun koje alkaa pysyä yöt suussa, voi päiväpidon yleensä jättää pois.

Koje huuhdellaan ja harjataan huolellisesti puhtaaksi aamuisin lämpimän veden alla ja laitetaan päiväksi rasiaan. Kojeen voi silloin tällöin nopeasti kiehauttaa vedessä. Säilytä purennanohjain kotelossa ja pidä huoli, etteivät koirat ja kissat pääse siihen käsiksi.

Varaa aika lapsellesi ilmaiseen arvioon ajanvarauskalenteristamme ja kysy lisää.