Purennanohjain lapsille

Purennanohjainta käytetään oikomishoidossa lapsille yleensä purennankehityksen varhaisessa vaiheessa ja hoito aloitetaankin usein jo noin viiden vuoden iässä. Tällöin pysyvät hampaat puhkeavat oikeaan asentoon. Ohjaimen tunnollisella käytöllä voidaan ehkäistä pahemman purentavirheen kehittyminen ja jopa välttyä isommalta oikomishoidolta.

Purennanohjaimella vaikutetaan hampaiden asentoon ja leukojen kasvuun. Purennanohjaimen avulla pyritään myös vähentämään mahdollista sormien, poskien tai huulten imeskelyä, sillä nämä kaikki vaikuttavat epäsuotuisasti hampaiden asennon kehitykseen.

Hampaat voivat aluksi tuntua aroilta, mutta arkuus helpottaa alkuvaiheen jälkeen, kun purennanohjainta käytetään säännöllisesti ohjeiden mukaan.

Hoidon kesto on yksilöllinen ja siihen vaikuttavat alkutilanne ja yksilöllinen hoitovaste. Kojetta käytetään yleensä 2-5 vuotta, joskus jopa viiteentoista ikävuoteen asti, kunnes kaikki pysyvät hampaat ovat puhjenneet.

Hoidon eteneminen ja koje kontrolloidaan hammaslääkärillä 3-6 kk välein.

Purennanohjainta käytetään pääasiassa öisin. Hoidon alussa kojetta kannattaa käyttää myös päivisin niin paljon kuin mahdollista, jotta yöpito alkaa sujua. Kun koje alkaa pysyä yöt suussa, voi päiväpidon yleensä lopettaa.

Koje huuhdellaan ja harjataan huolellisesti puhtaaksi aamuisin lämpimän veden alla ja laitetaan päiväksi rasiaan. Kojeen voi silloin tällöin nopeasti kiehauttaa vedessä. Säilytä purennanohjain kotelossa ja pidä huoli, etteivät koirat ja kissat pääse siihen käsiksi.

Varaa aika lapsellesi ilmaiseen arvioon ajanvarauskalenteristamme ja kysy lisää.