Puudutus hammashoidossa

Puudutus hammashoidossa

Puudutus hammashoidossa poistaa kivun tunteen estämällä hampaan hermotusta toimimasta normaalilla tavalla. Puudutusta käytetään aina niin haluttaessa. Hampaan poiston ja elävän hampaan juurihoidon aloituksessa sekä syvien ientaskujen puhdistuksessa puudutus on välttämätöntä. Erittäin tulehtunut alue tai hammas puutuu usein hitaammin ja heikommin.

Hammashoidon puudutusaineina käytetään usein artikaiinia ja lidocaiinia. On erittäin harvinaista, että puudutusaineille esiintyy allergiaa, joskin moni potilas epäilee sitä usein ja saattaa pelätä saavansa pistospuudutteesta jopa henkeä uhkaavan allergisen reaktion. Yleensä epäily perustuu puudutuksen yhteydessä tai pian sen jälkeen koettuihin tuntemuksiin, kuten heikotukseen, pyörrytykseen tai pahoinvointiin. Oireet johtuvat useimmiten hoitotilanteeseen liittyvästä pelosta ja jännityksestä, joka voi olla täysin tiedostamatonta.

 

Kolme puudutus tapaa hammashoidossa

Paikallispuudutuksessa puudutus tapahtuu joko huulen tai kielen puolelta kyseisen hampaan kohdalle. Johtopuudutusta joudutaan käyttämään puudutettaessa alaleuan takahampaita, koska hermotus näiden hampaiden kohdalla kulkee syvällä leukaluun sisällä. Tämän vuoksi hermo puudutetaan sieltä, missä se ei ole luun sisällä. Johtopuudutuksessa puutuukin laajempi alue kuin paikallispuudutuksessa ts. toinen puoli alaleuasta ja kielen reuna. Johtopuudutus kestää pitempään kuin muut puudutukset. Pintapuudutusta, jossa limakalvoa sivellään tai limakalvolle suihkutetaan puudutusainetta, käytetään tarvittaessa ennen pistospuudutusta pistoskohtaan. Pintapuudutetta käytetään myös hammaskiven poiston yhteydessä.