Puudutus hammas­hoidossa

Varaa aika netistä

Soita numeroon ja varaa aika

Puudutus hammashoidossa

Puudutus hammashoidossa poistaa kivun tunteen estämällä hampaan hermotusta toimimasta normaalilla tavalla. Puudutusta käytetään aina niin haluttaessa. Hampaan poiston ja elävän hampaan juurihoidon aloituksessa sekä syvien ientaskujen puhdistuksessa puudutus on välttämätöntä. Erittäin tulehtunut alue tai hammas puutuu usein hitaammin ja heikommin.

Hammashoidon puudutusaineina käytetään usein artikaiinia ja lidokaiinia. On erittäin harvinaista, että puudutusaineille esiintyy allergiaa, joskin moni potilas epäilee olevansa allerginen puuduteaineille ja saattaa pelätä saavansa pistospuudutteesta jopa henkeä uhkaavan allergisen reaktion. Yleensä epäily perustuu puudutuksen yhteydessä tai pian sen jälkeen koettuihin tuntemuksiin, kuten heikotukseen, pyörrytykseen tai pahoinvointiin. Oireet johtuvat useimmiten hoitotilanteeseen liittyvästä pelosta ja jännityksestä, joka voi olla täysin tiedostamatonta.

Kolme puudutustapaa hammashoidossa

Paikallispuudutuksessa puudutetaan hoidettava hammas tai alue joko huulen tai kielen puolelta. Johtopuudutusta käytetään puudutettaessa alaleuan takahampaita, koska hermotus näiden hampaiden kohdalla kulkee syvällä leukaluun sisällä. Tämän vuoksi hermo puudutetaan sieltä, missä se ei ole luun sisällä. Johtopuudutuksessa puutuukin laajempi alue kuin paikallispuudutuksessa, ja tällöin puutuu toinen puoli alaleuasta sekä kielen reuna. Johtopuudutuksen vaikutus kestää pidempään kuin muut puudutusten. Pintapuudutusta, jossa limakalvolle sivellään tai suihkutetaan puudutusainetta, käytetään tarvittaessa ennen pistospuudutusta pistoskohtaan. Pintapuudutetta käytetään myös hammaskivenpoiston yhteydessä.

Jaa artikkeli