Suun limakalvot

Varaa aika netistä

Soita numeroon ja varaa aika

Suun tutkimuksessa hammaslääkäri käy läpi suun limakalvot. Limakalvoilla voi esiintyä monenlaisia muutoksia esim. haavaumia, punoitusta, peitteitä, rakkuloita tai ikenen liikakasvua. Muutokset voivat olla oireettomia tai aiheuttaa esimerkiksi kipua, kirvelyä ja suun kuivumista. Oireettomia muutoksia voi olla vaikea havaita.

Monet sairaudet aiheuttavat limakalvomuutoksia. Useat ihosairaudet aiheuttavat muutoksia ensimmäiseksi suun limakalvoilla. Yleisimmät suun limakalvosairaudet ovat punajäkälä ja sienitulehdus. Myös ruoansulatuskanavan sairaudet, puutostilat, lääkkeiden sivuvaikutukset, tulehdukset ja kasvaimet voivat näkyä suun limakalvoilla. Limakalvomuutokset ja erityisesti haavaumat voivat olla ensimmäisiä merkkejä pahanlaatuisista kasvaimista tai suusyövästä.

Limakalvosairauksia hoidetaan yleensä oireenmukaisesti, kun syy on saatu selville. Usein limakalvolta otetaan kudospala tutkittavaksi ja muutoksen syyn selvittämiseksi. On tärkeää myös poistaa kaikki terävät särmät ja hankausta aiheuttavat epätasaisuudet proteeseista ja paikoista.

Jaa artikkeli