Terveiset äitiyslomalta

22.03.2018 / Pauliina Pirhonen

 

Vauvan kanssa kotona oleminen on ollut hyvin vaihderikasta. Esikoiseni Valtteri täyttää pian 7 kuukautta ja tähän reiluun puoleen vuoteen on mahtunut sekä mielettömiä onnen hetkiä että stressiä ja unettomia öitä. Lapsen kehityksen seuraaminen on ollut erittäin mielenkiintoista ja täällä hammaslääkäriäiti jo kovasti odotteleekin, milloin ensimmäinen hammas mahtaa pienelle pojalle puhjeta.

 

 

Vauvan suunhoito

Lapsi tuo tullessaan paljon vastuuta. Tuoreen vanhemman tulee huolehtia lapsen tarpeista, mutta on myös erittäin tärkeää miettiä omaa ja koko perheen hyvinvointia. Kukapa ei toivoisi omalle lapselleen vain parasta? Näin suunterveydenammattilaisen näkökohdista sama asia pätee myös lapsen hammashoitoon ja suuhygieniasta huolehtimiseen. Lapsen suunterveyden kannalta on erittäin tärkeää, että vanhemmat huolehtivat omasta suuhygieniastaan hyvin ja siitä, että vanhempien hampaisto on tarkastettu ja kuntoon hoidettu. Toki on erittäin oleellista harjata lapsen hampaat huolellisesti heti ensimmäisen hampaan puhkeamisesta lähtien ja huolehtia siitä, ettei oman suun bakteeristoa tartuteta lapselle syljen välityksellä. Täysksylitolituotteiden käyttöä suositellaan myös päivittäin vanhemmille. Kun vanhempien suu ja hampaat ovat terveet, haitallisten bakteerien tarttumisen vaara lapselle pienenee. Mikä olisikaan parempi lahja omalle lapselle, kuin terve suu ja hyvät hampaat läpi elämän? Tulevan äidin ja isän kannataa panostaa oman suunsa terveyteen jo lapsen odotusaikana!

 

Pian koittaa aika, kun palaan äitiyslomalta takaisin työni pariin. Äitiys on ollut minulle uusi mieluisa rooli, mutta olen myös kaivannut tehtävääni hammasläkärinä. Ammattini on kuitenkin osa minua ja potilaiden hoitaminen tärkeä tehtäväni. Nyt olen sekä äiti että hammaslääkäri ja ylpeä molemmista rooleistani!

 

 

Hammaslääkäri Pauliina Pirhonen

 

Linkistä tietopaketti vauvan ja lapsen suunterveydestä.