Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisulla vaalennetaan tummuneet ja keltaiset hampaat. Toisilla hampaiden väri on luonnostaan keltaisempi tai harmaampi. Hampaiden valkaisu vaalentaa hampaan omaa väriä. Hampaissa oleviin paikkoihin valkaisu ei tehoa. Joskus joudutaankin korjaamaan paikkoja vaaleammaksi hampaiden valkaisun jälkeen. Hampaiden pinnalla voi olla värjäymiä, jotka aiheutuvat mm. kahvista, teestä, punaviinistä, mustikasta, nuuskasta ja tupakoinnista. Hampaiden värjäytyminen tummentaa hampaita, mutta on yleensä ammattimaisesti puhdistettavissa suuhygienistin tai hammaslääkärin toimesta. Puhdistuksen jälkeen valkaisulla saadaan luonnollisen vaalea sävy hampaisiin, mutta joskus pelkkä värjäymien poisto riittää hymyn kirkastamiseen.

ENNEN HAMPAIDEN VALKAISUA

Ennen hampaiden valkaisua on tehtävä koko suun tutkimus ja hoidettava hampaat ja ikenet kuntoon. Reikiintyneet hampaat paikataan, tulehtuneet ikenet hoidetaan kuntoon, hammaskivi ja pinnalliset värjäymät poistetaan. Hampaiden väri ennen hampaiden valkaisua kirjataan ylös. Raskaana olevien ja imettävien hampaita ei valkaista.

HAMPAIDEN VALKAISUN JÄLKEEN

Valkaisun jälkeen joillakin voi väliaikaisesti esiintyä 1-2 päivän ajan vihlontaa kylmälle tai kuumalle. Syömistä ja juomista on syytä välttää välittömästi valkaisun jälkeen. Veden juonti on sallittua. Seuraavien kahden vuorokauden ajan ei saa käyttää happamia eikä värjääviä juomia tai ruokia (esim. kahvi, tee, punaviini, kolajuomat, mustikka, curry, soija, sitrushedelmät). Tupakointi ja nuuskan käyttö ovat myös kielletty tänä aikana. Viikon ajan valkaisun jälkeen on varottava värjääviä kemiallisia suunhoitotuotteita. Suuhygienisti ja hammaslääkäri osaavat neuvoa tässä asiassa. Välittömästi valkaisun jälkeen on suositeltavaa käyttää hammastahnaa, joka on tarkoitettu vihlontaherkille hampaille ja sisältää riittävästi fluoria vahvistaen ja hoitaen hammaskiillettä.

HAMPAIDEN VALKAISU KOTONA

Ennen kotivalkaisua suun terveydentilan pitää olla kunnossa. Reikiintyneet hampaat paikataan, tulehtuneet ikenet hoidetaan kuntoon, hammaskivi ja pinnalliset värjäymät poistetaan. Suositeltavin tapa tehdä kotivalkaisu on käyttää yksilöllisiä muotteja, johon valkaisuaine laitetaan. Yksilölliset muotit mukailevat juuri sinun hampaitasi ja estävät valkaisuaineen leviämistä ikenelle. Yksilölliset muotit eli kotivalkaisulusikat myös tehostavat valkaisua pitämällä valkaisuaineen tarkasti hampaan pinnalla. Näin valkaisuaine leviää varmasti koko hampaan pinnalle, joka halutaan valkaista eikä valkaisusta tule epätäydellistä. On olemassa myös kaikille sopivia yhdenkoon valkaisulusikoita, mutta näiden käytössä on haasteensa. Valkaisulusikoita voi olla vaikea saada täysin istuviksi hampaille. Tällöin valkaisuainetta pääsee ikenille ja siitä voi seurata ongelmia. Kotivalkaisussa valkaisulusikoita pidetään suussa useimmiten illalla ennen nukkumaan menoa 2-4 tuntia tai koko yön yli riippuen tuotteesta ja valmistajan käyttöohjeista.

Ennen valkaisua hampaat harjataan huolellisesti ja hammasvälit puhdistetaan, jotta valkaisuaine pääsee kontaktiin puhtaalle hampaan pinnalle. Käyttöä jatketaan n. viikon ajan, kunnes toivottu lopputulos on saavutettu. Hoidon aikana ja heti hoidon jälkeen on syytä välttää värjääviä juomia ja ruokia sekä sitrushedelmiä. Myös tupakoinnista ja nuuskan käytöstä on luovuttava. Kotivalkaisu on myös erinomainen tapa ylläpitää vastaanotolla tehdyn valkaisun lopputulosta. Hampaiden valkaiseminen kotona on turvallista, kun käytät vastaanotollamme suositeltuja tuotteita.

HAMPAIDEN VALKAISUSSA KÄYTETTÄVÄT AINEET

Hampaiden kotivalkaisussa käytetään 6-16 % karbamidi- tai vetyperoksidivalmisteita. Vastaanotollamme käytetään Opalescence- ja Whiteness Perfect -tuotteita, jotka sisältävät karbamidiperoksidia, fluoria, kaliumnitraattia ja vähintään 20 % vettä. Whiteness Perfect -valkaisugeeli on markkinajohtaja Brasiliassa ja sitä on käytetty jo yli 8 miljoonalle potilaalle. Suuri vesipitoisuus valkaisuaineessa vähentää hampaan kiilteeseen kohdistuvia haittavaikutuksia, koska hampaan valkaisussa tapahtuva kemiallinen reaktio vaatii vettä. Jottei hammas kuivuisi, on tärkeää, että valkaisuaine sisältää vettä. Mitä enemmän vettä on, sitä nopeammin tapahtuu valkaiseva kemiallinen reaktio. Syljestä erittyvä pieni määrä vettä ei yksinään riitä, vaan kiille alkaa kuivua, jos valkaisuaineessa ei ole tarpeeksi vettä. Hampaan mahdollisen kuivumisen vuoksi emme käytä UV-valoa vastaanotolla tehtävän valkaisun yhteydessä. Valkaisuaineissamme oleva fluori vahvistaa hammasta ja vähentää sensitiivisyyttä. Myös kaliumnitraatti ehkäisee mahdollista vihlomista valkaisun aikana. Käyttämissämme valkaisuaineissa on neutraali pH. Matala pH tarkoittaa korkeampaa happamuutta. Korkea happamuus syövyttää hammasta ja on yksi isoimmista syistä hampaiden vihlomiseen. Vastaanotolla tapahtuvassa valkaisussa käytämme myös sekä Opalescence- että Whiteness Perfect -tuotteita. Valkaisuaineiden vahvuudet ovat vastaanotolla käytettävissä aineissa 35-40 %. Yksin kotona ilman hyvää opastusta käytettyinä peroksidit voivat heikentää hampaan kiillettä ja vahingoittaa ikeniä.