Hammasimplantti

Hammasimplantti eli keinojuuri on nykyään tavallisin tapa korvata puuttuva hammas. Implanteilla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Implantti koostuu luun sisälle istutettavasta titaaniruuvista, josta tulee hampaan juuriosa. Ruuvin päälle kiinnitetään hampaan näkyvä osa eli kruunu. Nastahammas taas tarkoittaa olemassa olevaan juureen kiinnitettyä kruunua. Implantti tuntuu suussa samalta kuin oikea hammas, joten monelle se on miellyttävin ja paras tapa saada uusi hammas puuttuvan tilalle. Erilaisilla implanttirakenteilla saadaan myös huonosti pysyvät irtoproteesit kiinnittymään paremmin paikalleen.

IMPLANTTIHOITO

Ennen implanttihoitoon ryhtymistä on suu tutkittava, röntgenkuvattava ja tulehdukset hoidettava sekä harkittava voidaanko ongelma hoitaa implantilla. Hampaat jäljennetään implanttihoidon suunnittelua varten. Implantoinnin suorittaa suukirurgi tai implanttihoitoon perehtynyt hammaslääkäri. Leukaluuhun porataan sopivan kokoinen reikä ja kierteet, johon implanttiruuvi kierretään. Joskus leukaluuta on liian vähän implantoitavalla alueella. Tällöin implantin ympärille lisätään yleensä keinoluuta. Hammasimplantin annetaan luutua yleensä 2-3 kk tarvittaessa kauemminkin. Paranemisvaiheen jälkeen aloitetaan kruunun, sillan tai irrotettavan proteesin valmistus ottamalla tarvittavat jäljennökset. Implanttihoidon valmistuminen vaatii tämän jälkeen vielä muutaman käyntikerran. Uudet implanttihampaat vaativat yhtä huolellista kotihoitoa ja säännöllistä hammaslääkärin suorittamaa tutkimusta kuin muutkin hampaat.

IMPLANTTIEN SOVELTUVUUS

Implanttihoito sopii lähes kaikille aikuisille. Lapsille ja nuorille implantointia suositellaan vasta kun leukojen kasvu on pysähtynyt. Leukojen kasvu myötäilee pituuskasvun nopeutta. Hoitamattomat suun alueen tulehdukset ovat este implantoinnille. Myös tietyt sairaudet kuten epätasapainossa oleva diabetes ja osteoporoosilääkkeet eivät sovi aina implanttihoitoon. Tupakointi heikentää implantin luutumista ja voi aiheuttaa sen irtoamisen.