Miten me ammattilaisina valkaisemme omat hampaamme?

26.06.2020 / Noora Huhtala

Kauniit hampaat piristävät ja antavat syyn hymyillä. Tietyt ruoka-aineet, kuten kahvi, tee, punaviini ja marjat kuitenkin tummentavat hampaita. Huolellinen hampaiden hoito vaikuttaa merkittävästi hampaiden väriin, mutta purukaluston säihkettä on mahdollista kirkastaa myös hampaiden valkaisulla. Tässä blogitekstissä suuhygienistimme Jemina kertoo vaihe vaiheelta, miten me Kurtenia hammaslääkäreillä valkaisemme hampaamme.

Puhdistus

Kaikki alkaa huolellisella puhdistuksella. Jos viimeisimmästä visiitistä hammaslääkärille on päässyt vierähtämään aikaa, ensimmäinen askel kohti valkoisempia hampaita on varata aika hampaiden tarkastukseen. Samalla käynnillä arvioidaan myös mahdolliset hammaskiven tai pinnallisten värjäytymien poistotarpeet. Näin varmistetaan, että valkaisutuloksesta tulee mahdollisimman tasainen.

Valkaisu vastaanotolla

Kun hampaat on tarpeen mukaan puhdistettu ja hoidettu kuntoon, on aika aloittaa itse valkaisu. Käytämme BlancOne-valkaisutuotteita sekä LED-valkaisulamppua. BlancOne-tuotteet ovat turvallisia ja hellävaraisia, eikä niitä käytettäessä tarvita iensuojia. Myös vihlonta on valmistajan mukaan harvinaisempaa, kuin muita valkaisuaineita käytettäessä.

Tavallisimmin käytän valkaisussa BlancOne Touch -valkaisua, jossa valkaisuaineen annetaan vaikuttaa hampaan pinnalla kahdeksan minuuttia kerrallaan ja kolmen kierroksen verran. Kierrosten välissä saa rauhassa nielaista ja käyttää suuta kiinni, joten suuta ei tarvitse pitää auki kovin pitkiä aikoja yhteen putkeen. Tämä on helpottanut ainakin omaa oloani hampaita valkaistessa.

Sitten onkin jo valmista! Valkaisu vaatii ainoastaan yhden käyntikerran. Sekä lopputulos että tuloksen pysyvyys vaihtelevat valitun valkaisutuotteen mukaan. Lue lisää valkaisutavoistamme täältä.

Valkaisun ylläpito kotona

Jotta lopputulos säilyisi, sitä pitää ylläpitää. Ylläpitovalkaisu aloitetaan noin vuoden kuluttua vastaanotolla tehdyn valkaisun jälkeen, ja se tehdään usein 4-5 päivän mittaisena kotona tehtävänä valkaisujaksona. Tarvittaessa hampaat voidaan toki myös valkaista uudestaan vastaanotolla.

Ylläpitävää kotivalkaisua varten teetetään yksilölliset valkaisulusikat, joilla hampaat voidaan valkaista aina tarpeen mukaan uudestaan. Lusikat eivät siis ole kertakäyttöisiä. Valkaisulusikoiden kanssa käytetään kotivalkaisugeeliä, joka valitaan yksilöllisesti. Itse suosin 6 prosenttista vetyperoksidigeeliä, sillä se vaikuttaa nopeimmin; valkaisulusikoita käytetään vain tunti päivässä. Herkille hampaille vetyperoksidigeeli voi kuitenkin aiheuttaa vihlontaa. Tällöin suosittelen 10-16 prosenttista karbamidiperoksidigeeliä, jonka vaikutusaika on hieman vetyperoksidigeeliä pidempi, mutta valkaisutapa hellempi. Karbamidiperoksidi hajoaa vetyperoksidiksi ja ureaksi, ja 16 prosenttinen karbamidiperoksidi vastaa n. 6 prosenttista vetyperoksidigeeliä.

Mitä valkaisu maksaa?

Valkaisun hinta riippuu valitusta valkaisumenetelmästä. Edullisimmillaan lisäkirkkautta hymyyn saa alle 60 eurolla. Ylläpitovaiheessa valkaisun kustannukset tippuvat murto-osaan aiemmasta, sillä valkaisuun käytetään jo kotoa löytyviä valkaisulusikoita ja -geeliä. Tarkemmin valkaisun hintoja pääset kurkkimaan tästä.

Jäikö joku vielä mietityttämään? Olemme itse kokeilleet kaikkia tarjoamiamme valkaisumetodeja, ja vastaamme mielellämme kaikkiin valkaisuun ja muihinkin suun terveyteen liittyviin kysymyksiin. Soita tai varaa aika vastaanotolle. Yhteystietomme löytyvät täältä.

Hymyillään kun tavataan!